Krantenartikel fysiotherapeut Madelien Oud

Fysiotherapeut Madelien Oud richt zich in Hoogwoud op de ouderdomskwalen: ’Cliënt moet herstel zelf voor elkaar krijgen’

Hoogwoud - Het menselijk lichaam veroudert, de manier van verzorging verandert mee. Tot het moment dat een beetje hulp bij die verzorging onontbeerlijk wordt. Daar komen geriatrisch fysiotherapeut Madelien Oud en haar collega’s om de hoek kijken. ,,Je gaat niet alleen oefenen, maar ook naar de oorzaken kijken.’’

Oud werkt bij Fysiotherapie De Weijver in Hoogwoud en is als fysiotherapeut gespecialiseerd in geriatrie. Haar ogen beginnen te twinkelen als ze met ouderen aan het werk mag. ,,Het is voor mij heel leuk om kwaliteit van leven terug te trainen en de daarbij horende vrijheid. En ik zeg bewust trainen, want de mensen moeten dat herstel zelf voor elkaar krijgen.”

Uitdaging

Volgens Oud komen de problemen bij ouderen vaak door verschillende aandoeningen tegelijk. Ze vindt ze het een absolute uitdaging om iemand uit de rolstoel weer achter de rollator te krijgen en dan het liefst met een dagelijkse wandeling naar de supermarkt.

Oud: ,,Fysiotherapeuten zonder specialisatie geriatrie gaan heel summier om met ouderdomsklachten.” Zij is daarentegen juist gespitst op de combinatie van problemen en oorzaken. De behandeling is vaak ook een combinatie van therapie en medicijnen die met elkaar in balans moeten zijn. ,,Wanneer iemand gevallen is, ga je niet alleen oefenen, maar ook terugkijken naar oorzaken en deze in samenwerking met andere specialisten proberen te verhelpen.”

Thuissituatie

De basis van de geriatrische fysiotherapie ligt vooral bij een gezonde motoriek, oftewel voldoende lenigheid, balans en spierkracht. Van hieruit wordt gekeken hoe het behandeltraject moet verlopen. Daarbij is ook de thuissituatie van belang. De fysiotherapeut kijkt enerzijds of een cliënt nog goed kan traplopen, maar ook naar losliggende kleedjes en andere objecten die valgevaar veroorzaken.

Oud gaat regelmatig op huisbezoek als preventieve maatregel. De instructies die hier uit voortvloeien zijn niet alleen voor de patiënt, maar zeker ook voor huisgenoten en mantelzorgers.

Bij Fysiotherapie De Weijver zijn ze blij met het enthousiasme van Madelien Oud. ,,Haar kracht is dat ze dol is op oude mensen. Daarmee helpt ze cliënten met de kwaliteit van leven en kunnen ze langer thuis blijven wonen’’, zegt haar leidinggevende.

Specialismen binnen de fysiotherapie zijn volgens hem belangrijk. De zes fysiotherapeuten die binnen het bedrijf werken hebben specialisaties als manuele therapie, COPD en oedeemtherapie. Dat zijn de pijlers onder het bedrijf.

Nieuwkomer Rachel Appelman behandelt de sport gerelateerde klachten. Zij werkte eerder een periode voor de KNVB, terwijl ze bij Fysiotherapie De Weijver onder andere de topsporters van Top Turnen Opmeer moet begeleiden.

Madelien Oud Geriatrie fysiotherapeut Madelien Oud Geriatrie fysiotherapeut