Krantenartikel

Fysiotherapie de Weijver in Hoogwoud 15 jaar in het sportcentrum

HOOGWOUD – Ze noemen zich een professionele praktijk met een dorpse sfeer. Volgens Fysiotherapeut Hidde Kluwer van Fysiotherapie De Weijver in Hoogwoud past hun praktijk heel goed bij de West-Friese mentaliteit. “Wanneer mensen bij ons komen wordt er niet gezeurd, maar ze willen behandeld worden om hun probleem snel opgelost te hebben.” Kluwer stelt dat de fysiotherapeuten van Fysiotherapie De Weijver met de voeten in de klei staan en daarbij een breed specialistisch pakket aanbieden.

De praktijk bestaat inmiddels 45 jaar, waarvan 15 jaar in sportcentrum de Weijver en is sindsdien altijd volop in ontwikkeling en blijft dat ook. Het doel is een nog breder aanbod te ontwikkelen dan nu het geval is. De praktijk biedt  o.a. Manuele therapie, Oedeemtherapie, Geriatriefysiotherapie en Oncologiefysiotherapie  en binnenkort gaat fysiotherapeut Rachel Appelman beginnen aan de opleiding Kinderfysiotherapie. De toekomst gaat het uitwijzen, maar het is niet ondenkbaar dat er in de nabije toekomst met een groter aantal fysiotherapeuten gewerkt gaat worden in de praktijk in Hoogwoud. Op die manier kan volgens Hidde Kluwer het breedst mogelijke pakket aan specialisaties aangeboden worden.

Covid-19
Een ander specialisme is de fysiotherapie voor mensen met longproblemen. “Doorgaans gaat het dan om mensen met bijvoorbeeld COPD, maar we hebben tegenwoordig veel post-Covid cliënten met longproblemen”, vertelt Hidde Kluwer. “Er komen er zelfs zoveel dat we nog een therapeut hebben opgeleid tot Covid-specialist.” De fysiotherapeut ondersteunt de cliënt bij benauwdheid en kortademigheid door middel van gedoseerd bewegen. De cliënt krijgt hulp bij het zoeken naar de juiste balans tussen bewegen en rust. De start voor mensen die ziek zijn geweest door Covid-19 is vaak moeilijk en daar is soms hulp bij nodig en die specifieke hulp wordt geboden door de fysiotherapeuten in Hoogwoud.

Topsport
In hetzelfde pand huist ook Top Turnen Opmeer. Namens Fysiotherapie De Weijver begeleidt Rachel Appelman de turntalenten. Appelman zet vooral in op blessure preventie door de spierkracht en de mobiliteit te monitoren. Wanneer er dan klachten zijn, dan zijn die met de kennis die daardoor in huis is vaak snel op te lossen. Werken in een topsport omgeving is Rachel Appelman niet vreemd. Eerder werkte ze als fysiotherapeut bij AZ, Ajax en de KNVB.

Team
De kracht van de praktijk in Hoogwoud is volgens Hidde Kluwer de hoeveelheid specialistische kennis die aanwezig is, samen met de omgeving die ze tot hun beschikking hebben. Die omgeving bestaat naast de gebruikelijke behandelkamers uit een sportschool met talloze mogelijkheden, het zwembad om de hoek en niet te vergeten het park waarnaast de praktijk gevestigd is. Allemaal plekken waar zeer gericht onder begeleiding oefeningen gedaan kunnen worden. Daarnaast is het voor een fysiotherapeut heel makkelijk om een cliënt eens bij een collega in te delen om zo een fysiotherapeut met een ander specialisme haar of zijn kennis in te zetten tijdens een herstel traject.

Foto krantenartikel 15 jaar de Weijver Foto krantenartikel 15 jaar de Weijver